tisdag 2 januari 2018

Pengamaskinen - en beskrivning av hur vi investerar

För att vi ska nå vårt mål och bli ekonomiskt oberoende räcker det inte att vi sparar en summa pengar varje månad. Vi måste också få det sparade beloppet att förränta sig på ett effektivt sätt, dels för att förkorta tiden det tar att spara ihop ett tillräckligt kapital men också för att vi i slutändan helst inte vill förbruka det kapital vi har sparat ihop.

Det sätt vi har tänkt åstadkomma detta på är relativt enkelt. Vi kommer huvudsakligen spara i indexfonder med låga avgifter. De fonder vi kommer investera i till en början är:

  • DNB Global Index 
  • Avanza zero 
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolga
  • SPP Aktiefond USA
  • Swedbank Robur Access Asien 

Som ett komplement kommer vi också spara i aktier med stabil utdelning. Anledning till detta är dels att det är roligare med aktier än med fonder och dels (och kanske främst) för att utdelningen skapar en inflöde av likvida medel som kan återinvesteras. I indexfonderna får man också del av utdelningen från innehaven i fonden men den delas oftast inte ut utan återinvesteras istället i fonden.

De aktier vi börjar med är Axfood, Handelsbanken, HM och Investor men vi planerar att utöka portföljen allt eftersom. För oss handlar det helt enkelt om att spara stort men att göra det långsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar